Dieta bezglutenowa cały czas popularna, czy to moda czy konieczność?

Czy słuszne jest zastosowanie diety bezglutenowej w celu normalizacji masy ciała, czyli odchudzania? Czy eliminowanie glutenu z diety jest bezpieczne? Kto powinien i może stosować restrykcyjnie dietę bezglutenową?

[h2][h2]Scena w gabinecie dietetyka: Klientka – nadwaga, w trakcie wywiadu zdrowotno-żywieniowego okazuje się, że cierpi na gazy, wzdęcia, problemy jelitowe. Sama o sobie mówi, że już przed południem ma brzuch jak balon. Z nadmierną masą ciała boryka się już od kilku lat. Próbowała wielu diet, korzystała również z suplementów odchudzających. Wszystko to bez zadowalających efektów.

Przychodzi oczywiście ze swoimi oczekiwaniami i pomysłem: dieta bezglutenowa. Słyszała, że na „jedzeniu bez glutenu się chudnie”. Poza tym poprawia się samopoczucie i ogólna witalność.

Czy słuszne będzie zastosowanie diety bezglutenowej w celu normalizacji masy ciała, czyli odchudzania? Czy eliminowanie glutenu z diety jest bezpieczne? Kto powinien i może stosować restrykcyjnie dietę bezglutenową?
Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w moim artykule pt. Dieta bezglutenowa, czy może zaszkodzić?

Czy poddawać się modzie na „gluten free”?

Dieta bezglutenowa nadal jest modna. Polska wersja „Dieta bez pszenicy” znacząco zmieniła podejście do leczenia chorób cywilizacyjnych. Pszenicę obwinia się za problemy z porannym wstaniem z łóżka i męczliwością w ciągu dnia. Rzeczywiście zboże to przeszło intensywną przemianę w ostatnich tysiącleciach. W wyniku czego zawartość glutenu w ziarnach jest dużo wyższa w porównaniu z jej pra prababką, a ty przyjmujesz przecież gluten, w postaci „chleba powszedniego” kilka razy dziennie Taka wysoka dawka białka jest trudniejsza do strawienia i przyswojenia.. To tłumaczy dlaczego w wyniku eliminacji glutenu z diety poprawia się twoja witalność, niwelowane są objawy chronicznego zmęczenia, bóle głowy i objawy ze strony przewodu pokarmowego.

W takim razie jakich rad udzielę mojej klientce? Ograniczaj, ale nie wykluczaj! Restrykcyjnie eliminować gluten powinny TYLKO osoby, u których zdiagnozowane celiakię, alergię bądź nadwrażliwość na gluten. Żeby dowiedzieć się ja stosować leczenie żywieniowe, czyli dietę eliminująca gluten przeczytasz w artykule: Celiakia, leczenie dietetyczne.

W kolejnym moim wpisie postaram się przybliżyć jak wybierać produkty bezglutenowe.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Bananowy chleb Domowe pralinki Dietetyczna pizza w 10 minut 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Najlepsze orzechy na utratę wagi

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Fit przepisy – charakterystyka, przykładowe dania Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji!