Jak zmniejszyć spożycie soli?
MONIKA FRANK • dawno temu • 11 komentarzyWłaśnie lekarz zalecił ci zmniejszenie spożycia sodu, czyli ograniczenie soli? Nie wiesz, jak się do tego zabrać, gdzie szukać sodu, z jakich produktów zrezygnować? Dobrze trafiłeś, poniżej kilka wskazówek, jak ograniczyć spożycie sodu.
- czytaj etykiety. Obecnie graficzne przedstawienie wartości odżywczej GDA znacząco ułatwia sprawdzenie zawartości poszczególnych składników w produkcie. Wybieraj produkty, w których zawartość sodu jest najmniejsza,
- uważaj na E621, tak opisany produkt zawiera glutaminian sodu,
- zamiast konserw, gotowych marynat, produktów wędzonych stosuj żywnością świeżą, jak najmniej przetworzoną, własnoręcznie przygotowane pieczenie w marynacie ziołowej. Konserwy, wędzonki, szynki, parówki czy bekon są dosalane w celu poprawy ich smaku i wydłużenia przydatności do spożycia,
- zamiast warzyw konserwowych i kiszonych — wybieraj świeże,
- unikaj gotowych dań mrożonych i błyskawicznych, które są już doprawione,
- wyeliminuj spożycie słonych przekąsek tj: orzeszki solone, chipsy, krakersy. Co zamiast? Proponuję do chrupania orzechy, pestki i nasiona,
- zamiast soli używaj aromatycznych przypraw: do mięs świetnie nadaje się żurawina, cebula, czosnek, tymianek, curry, papryka, imbir, oregano. Ugotowane ziemniaki posypuj: pietruszką, koperkiem, w formie purée dodatkiem może być uduszony czosnek, cebulka. Do sosów do sałatek używaj bazylii, koperku, soku z cytryny, octu winnego,
- usuń solniczkę z zasięgu ręki i wzroku,
- stosuj sól magnezową i potasową - stanowią świetny substytut.
Nie wyobrażasz sobie życia bez słonych potraw?
Mam dla ciebie dobrą wiadomość!
Od słonego smaku organizm bardzo szybko się odzwyczaja, już po kilku tygodniach eliminacji soli naturalny smak żywności i ziołowych przypraw stanie się dla ciebie atrakcyjny!
Monika Frank — dietetyk
Ten artykuł ma 11 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze