Przyprawy w kuchni
MONIKA FRANK • dawno temuPrzyprawy w kuchni towarzyszą Tobie niemal codziennie. Często nie zdajesz sobie jednak sprawy, że oprócz smaku i aromatu dają Ci coś więcej - korzyści zdrowotne.
Wśród prozdrowotnych przypraw należy wymienić m.in. kurkumę, cynamon, imbir, kardamon, a także pieprz.
Cynamon posiada związki odpowiadające za jego potencjał przeciwutleniający, działa również przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Badania pokazują, że codzienne spożywanie cynamonu może obniżać poziom glukozy, cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, co ważne jest w przypadku takich chorób jak cukrzyca czy miażdżyca.
Cynamon warto również stosować podczas przeziębienia, można go dodawać do herbaty, kawy, kakao, dżemów czy wypieków. Doskonale smakuje również z mięsem.
Kilka słów o imbirze. Znany jest z właściwości przeciwzapalnych, antybakteryjnych, działa również przeciwbólowo, może pomagać osobom cierpiącym z powodu migreny. Jeśli migrena dotyczy właśnie Ciebie, sięgaj po herbatę z imbirem codziennie.
Pomoże w problemach z trawieniem, przy przeziębieniu a także przyspiesza metabolizm. Warto wykorzystać go do robienia koktajl, sporządzania aromatycznych herbat czy do potraw zarówno mięsnych, jaki i owoców morza.
Kurkuma jest przyprawą o szerokim działaniu prozdrowotnym, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Kurkumina, która jest głównym składnikiem aktywnym w przyprawie posiada zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych, nie dając przy tym efektów ubocznych, jakie dają syntetyczne leki.
Kurkuma wspomaga również osoby odchudzające się — podkręca metabolizm, przyspiesza trawienie oraz zapobiega odkładaniu tłuszczu. Pomaga w walce z chorobą Alzheimera, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy stwardnieniem rozsianym.
Pieprz posiada mniejszą zdolność przeciwutleniającą w porównaniu do wyżej wymienionych przypraw, jednak ze względu na częstotliwość używania w polskich domach może być dobrym źródłem związków przeciwutleniających.
Pieprz czarny zwiększa przyswajalność związków zawartych np. w kurkumie, więc sięgaj jednocześnie po kilka przypraw. Pieprz jest bogatym źródłem związku o nazwie piperyna, który wpływa na regulację gospodarki tłuszczowej organizmu, blokuje tworzenie się nowych komórek tłuszczowych co pomoże Ci w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Przyprawy są bardzo zdrowe, warto je stosować aby również zmniejszyć spożycie soli. Pamiętaj jednak, że niektóre posiadają również działanie drażniące, dlatego w przypadku osób z problemami układu pokarmowego powinny być stosowane z umiarem.
Monika Frank- Mój dietetyk
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze