Owsianka, lubicie?
MONIKA FRANK • dawno temu • 10 komentarzyOstatnio zastanawia mnie fenomen owsianki. Zazwyczaj klienci odmawiają jej uwzględnienia w dietach redukujących. Argumentują, że jest "nudna", "papkowata" i do tego z mlekiem, którego przecież, w dobie tak powszechnie nagłaśnianej nietolerancji laktozy, wszyscy unikają. Kojarzy się z przymusowym ciepłym śniadaniem z czasów przedszkolnych. Postaram się odkryć przed Wami nową twarz płatków owsianych!
Przede wszystkim nie musi być podawana z mlekiem krowim, możesz wykorzystać do jej przygotowania mleczka roślinne (np. ryżowe czy migdałowe), możesz rownież podać ją z jogurtem.
Płatki owsiane stanowią również świetny dodatek do koktajli, jeśli nie odpowiada Tobie ich konsystencja — użyj blendera - nie poczujesz nawet ich obecności.
Stawiaj na dodatki: orzechy i nasiona, suszone i świeże owoce, a jeśli jesteś wielbicielem słodkiego smaku, to również dodatek miodu czy też syropu klonowego (unikaj cukru!). Dzięki tym zabiegom, zrobi się na Twoim talerzu zdrowo i kolorowo.
Płatki owsiane jako deser? Oczywiście, pyszne ciasteczka owsiane zaspokoją nawet największych łasuchów, stanowią też świetną bazę do naleśników.
Dlaczego warto włączyć do swojego codziennego menu płatki owsiane:
- szybko zaspokajają głód i utrzymuję poczucie sytości na dłuuugo, dzięki temu nie będzie sięgać po kolejne przekąski,
- przyspieszą przemianę materii, jak również korzystnie wpływają na perystaltykę jelit,
- dają zastrzyk energii, niezbędnej w zmaganiach z codziennymi obowiązkami,
- korzystnie wpływają na profil lipidowy, zapobiegają nowotworom jelita,
- dostarczają niezbędnych witamin (między innymi z grupy B) oraz składników mineralnych (potasu, wapnia, magnezu …).
Pozostaje mi życzyć smacznego!
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze