Cukier w owocach, szkodliwy?

Każdy posiłek sprawia, że w krwi rośnie poziom cukru - glukozy. Z tym procesem związane jest pojęcie indeksu glikemicznego - im jest on wyższy, tym dany produkt intensywniej zwiększa stężenie glukozy we krwi i szybciej jest ono zmniejszane przez hormon insulinę. Należy pamiętać o tym, że produkty o niskim indeksie glikemicznym zapewniają dłuższe uczucie sytości, dlatego warto włączać je do codziennej diety.

W owocach i w miodzie występuje cukier o nazwie fruktoza. Jest słodsza od sacharozy, powszechnie stosowanej do słodzenia, ma niższy indeks glikemiczny, stąd można spotkać fruktozę jako zamiennik białego cukru. Nie jest to jednak wskazane, ponieważ fruktoza nie powoduje wydzielania insuliny, a organizm w mniejszym stopniu reaguje na leptynę – substancje te sprawiają, że czujemy się nienajedzeni, dlatego fruktoza może być powodem nadmiernego apetytu.

Ponadto spożywanie dużej ilości tego cukru może prowadzić do chorób wątroby. Tak samo organizm reaguje na popularnie występujący w produktach spożywczych syrop glukozowo-fruktozowy.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Inaczej należy patrzeć na fruktozę w owocach. Zawarty w nich błonnik ogranicza nagły wzrost poziomu glukozy po ich spożyciu, a połączone z nim cukry wolniej przedostają się do krwi. Owoce dostarczają organizmowi wielu ważnych dla zdrowia składników odżywczych, witamin, związków mineralnych i związków o działaniu antyoksydacyjnym.

Owoce charakteryzują się zróżnicowaną zawartością cukrów i błonnika, co sprawia, że podnoszą poziom glukozy z różną intensywnością. Wyższy indeks glikemiczny mają owoce suszone, czy w syropach oraz soki, z których cukry wchłaniane są o wiele szybciej. Zalecana ilość owoców w ciągu dnia to dwie porcje — błędem jest zarówno wykluczenie z diety owoców, jak i sięganie po nie w nadmiernych ilościach.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal 3 napary oczyszczające nerki — z mniszka lekarskiego, ze skrzypu polnego, z pietruszki Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Fit przepisy – charakterystyka, przykładowe dania Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji!