Matcha, czyli zielona herbata w proszku

Gdy delikatnie gaśnie popularność yerba mate, powoli zbliża się do nas nowy trend pochodzący z Kraju Kwitnącej Wiśni, związany z piciem matchy - zielonej herbaty w formie proszku. Japończycy wiążą picie matchy i jej przyrządzanie z niezwykłą ceremonią, w której stosuje się szereg przedmiotów i naczyń przeznaczonych wyłącznie do tego celu.

Ceremonię parzenia tego magicznego napoju możesz zobaczyć tutaj.

Niezwykłe właściwości matchy

Co takiego niezwykłego jest w matchy, że Japończycy z namaszczeniem wypełniają każdy punkt ceremonii parzenia tej herbaty?

Matcha to niesamowita bomba antyoksydantów. Przebadano ją pod względem możliwości zmiatania wolnych rodników w stosunku do jagód goji, borówki, granatu, czekolady i brokułu, orzechów pekan, orzechów włoskich i szpinaku.

Okazało się, że matcha może z tymi produktami śmiało konkurować.
Za niezwykłą moc matchy odpowiedzialne są katechiny, które są silnymi antyoksydantami, działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo. Obniżają one ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu LDL, a także wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi i zmniejszają insulinooporność.

Zobacz też: Właściwości herbaty matcha

Lepsza od herbaty liściastej?

Źródłem katechin jest również znana Ci liściasta zielona herbata, jednak badania wykazują, że stężenie najsilniejszej z katechin (EGCG) jest 137 razy większe w matchy, niż w tradycyjnym naparze z zielonej chińskiej herbaty i przynajmniej trzykrotnie wyższe od największej wartości jaką podaje literatura dla innych zielonych herbat.

Matcha jest sproszkowaną formą zielonej herbaty, dlatego możesz czerpać z niej więcej korzyści ze względu na większa ekstrakcję dobroczynnych przeciwutleniaczy do napoju.

Jaką matchę wybrać?

W sklepach możesz spotkać dwa rodzaje matchy – chińską i japońską. Japońska po zaparzeniu ma głęboki smak i słodki aromat, natomiast chińska jest dużo mniej intensywna i łagodna w smaku. Stąd też japońska matcha jest dużo droższa, a koneserzy polecają ją do zaparzania zamiast chińskiej, która jest tańsza i przez to polecana do eksperymentów kulinarnych.

Matcha nie tylko do picia?

Matchę charakteryzuje specyficzny smak i wykorzystuje się ją na wiele sposobów. W Japonii jest składnikiem dużej liczby produktów spożywczych. Matcha jest dodawana m.in. do lodów, ciastek, batoników, różnego rodzaju napojów oraz gum do żucia. Powoli można spotkać takie produkty na polskich półkach sklepowych, jednak bądź ostrożny i zawsze sprawdzaj skład produktu – odrobina zielonej herbaty w czekoladowym batonie nie zmieni go w zdrową przekąskę!

Co pić podczas odchudzania?

Czy warto kupić ten drogocenny produkt?

Matcha jest produktem dość drogim, a jej ceny wahają się w zależności od jej jakości i pochodzenia. Warto jednak spróbować tego ciekawego naparu lub skusić się na mały eksperyment i przyrządzić domowe ciastka z dodatkiem matchy, czy pyszne matcha latte – oczywiście bez cukru!

Dziękuję stażystce – Weronice Bartniczak, która pomogła zredagować dla Was ten artykuł!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Desery z płatków owsianych Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Pieczona ciecierzyca 4 pyszne przepisy na omlet owsiany. Bogactwo witaminy B i magnezu 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na obiad. Pięć przepisów 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje?

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Fit przepisy – charakterystyka, przykładowe dania Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji!