Rokitnik – krzew coraz popularniejszy w Polsce

Jak spożywać? Rokitnik możesz włączać do swojej diety jako surowe owoce, sok lub olej (otrzymywany z pulpy lub nasion rokitnika).


Jak spożywać?
Rokitnik możesz włączać do swojej diety jako surowe owoce, sok lub olej (otrzymywany z pulpy lub nasion rokitnika).
Jakie pozytywne właściwości ma rokitnik?
Dostarcza witaminy A i E, dzięki czemu poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Bardzo duża zawartość witaminy C – pozytywny wpływ na odporność.
Kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 oraz 7 i 9 – poprawiają odporność, a także pracę układu hormonalnego.

Rokitnik charakteryzuje wysoka zawartość przeciwulteniaczy – działanie antynowotworowe, antybakteryjne i antywirusowe.
A nawet … żelazo, czyli działania wspomagające przy leczeniu anemii.
Praktyczne wskazówki – jak wprowadzić rokitnik do codziennego menu?
Rokitnik owocuje jesienią, więc wtedy zachęcam do jedzenia jego owoców lub świeżego soku. A co poza sezonem? Poleca się syrop z rokitnika oraz olej z rokitnika. Olej stosuje się jako dodatek do potraw lub przyjmując samodzielnie — 1 łyżeczkę oleju. Oleju nie poddaje się działaniu wysokiej temperatury.
Monika Frank – dietetyk


Polecane przez autora:
Zobacz wszystkie »Najnowsze

Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze