Rokitnik – krzew coraz popularniejszy w Polsce
MONIKA FRANK • dawno temu • 8 komentarzyJak spożywać? Rokitnik możesz wÅ‚Ä…czać do swojej diety jako surowe owoce, sok lub olej (otrzymywany z pulpy lub nasion rokitnika).
Jak spożywać?
Rokitnik możesz włączać do swojej diety jako surowe owoce, sok lub olej (otrzymywany z pulpy lub nasion rokitnika).
Jakie pozytywne właściwości ma rokitnik?
Dostarcza witaminy A i E, dzięki czemu poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Bardzo duża zawartość witaminy C – pozytywny wpływ na odporność.
Kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 oraz 7 i 9 – poprawiają odporność, a także pracę układu hormonalnego.
Rokitnik charakteryzuje wysoka zawartość przeciwulteniaczy – działanie antynowotworowe, antybakteryjne i antywirusowe.
A nawet … żelazo, czyli działania wspomagające przy leczeniu anemii.
Praktyczne wskazówki – jak wprowadzić rokitnik do codziennego menu?
Rokitnik owocuje jesieniÄ…, wiÄ™c wtedy zachÄ™cam do jedzenia jego owoców lub Å›wieżego soku. A co poza sezonem? Poleca siÄ™ syrop z rokitnika oraz olej z rokitnika. Olej stosuje siÄ™ jako dodatek do potraw lub przyjmujÄ…c samodzielnie — 1 Å‚yżeczkÄ™ oleju. Oleju nie poddaje siÄ™ dziaÅ‚aniu wysokiej temperatury.
Monika Frank – dietetyk
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze