Cukier w owocach, szkodliwy?

Każdy posiłek sprawia, że w krwi rośnie poziom cukru - glukozy. Z tym procesem związane jest pojęcie indeksu glikemicznego - im jest on wyższy, tym dany produkt intensywniej zwiększa stężenie glukozy we krwi i szybciej jest ono zmniejszane przez hormon insulinę. Należy pamiętać o tym, że produkty o niskim indeksie glikemicznym zapewniają dłuższe uczucie sytości, dlatego warto włączać je do codziennej diety.

W owocach i w miodzie występuje cukier o nazwie fruktoza. Jest słodsza od sacharozy, powszechnie stosowanej do słodzenia, ma niższy indeks glikemiczny, stąd można spotkać fruktozę jako zamiennik białego cukru. Nie jest to jednak wskazane, ponieważ fruktoza nie powoduje wydzielania insuliny, a organizm w mniejszym stopniu reaguje na leptynę – substancje te sprawiają, że czujemy się nienajedzeni, dlatego fruktoza może być powodem nadmiernego apetytu.

Ponadto spożywanie dużej ilości tego cukru może prowadzić do chorób wątroby. Tak samo organizm reaguje na popularnie występujący w produktach spożywczych syrop glukozowo-fruktozowy.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Inaczej należy patrzeć na fruktozę w owocach. Zawarty w nich błonnik ogranicza nagły wzrost poziomu glukozy po ich spożyciu, a połączone z nim cukry wolniej przedostają się do krwi. Owoce dostarczają organizmowi wielu ważnych dla zdrowia składników odżywczych, witamin, związków mineralnych i związków o działaniu antyoksydacyjnym.

Owoce charakteryzują się zróżnicowaną zawartością cukrów i błonnika, co sprawia, że podnoszą poziom glukozy z różną intensywnością. Wyższy indeks glikemiczny mają owoce suszone, czy w syropach oraz soki, z których cukry wchłaniane są o wiele szybciej. Zalecana ilość owoców w ciągu dnia to dwie porcje — błędem jest zarówno wykluczenie z diety owoców, jak i sięganie po nie w nadmiernych ilościach.

Zobacz również: Dlaczego warto robić przysiady?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Domowe batoniki musli (bez pieczenia) 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze

Popularne w tym tygodniu:

3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię FIT deser Bounty z kubeczka TARTA DAKTYLOWA Z PROTEINOWYM KREMEM KOKOSOWYM i borówkami Obłędny pudding z tapioki z wanilią, musem z mango i truskawkami Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami FIT ptasie mleczko Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela? Orzeźwia i odchudza. Prosty koktajl idealny na lato