Jak zmniejszyć spożycie soli?

Właśnie lekarz zalecił ci zmniejszenie spożycia sodu, czyli ograniczenie soli? Nie wiesz, jak się do tego zabrać, gdzie szukać sodu, z jakich produktów zrezygnować? Dobrze trafiłeś, poniżej kilka wskazówek, jak ograniczyć spożycie sodu.

Shutterstock

  1. czytaj etykiety. Obecnie graficzne przedstawienie wartości odżywczej GDA znacząco ułatwia sprawdzenie zawartości poszczególnych składników w produkcie. Wybieraj produkty, w których zawartość sodu jest najmniejsza,
  2. uważaj na E621, tak opisany produkt zawiera glutaminian sodu,
  3. zamiast konserw, gotowych marynat, produktów wędzonych stosuj żywnością świeżą, jak najmniej przetworzoną, własnoręcznie przygotowane pieczenie w marynacie ziołowej. Konserwy, wędzonki, szynki, parówki czy bekon są dosalane w celu poprawy ich smaku i wydłużenia przydatności do spożycia,
  4. zamiast warzyw konserwowych i kiszonych — wybieraj świeże,
  5. unikaj gotowych dań mrożonych i błyskawicznych, które są już doprawione,
  6. wyeliminuj spożycie słonych przekąsek tj: orzeszki solone, chipsy, krakersy. Co zamiast? Proponuję do chrupania orzechy, pestki i nasiona,
  7. zamiast soli używaj aromatycznych przypraw: do mięs świetnie nadaje się żurawina, cebula, czosnek, tymianek, curry, papryka, imbir, oregano. Ugotowane ziemniaki posypuj: pietruszką, koperkiem, w formie purée dodatkiem może być uduszony czosnek, cebulka. Do sosów do sałatek używaj bazylii, koperku, soku z cytryny, octu winnego,
  8. usuń solniczkę z zasięgu ręki i wzroku,
  9. stosuj sól magnezową i potasową - stanowią świetny substytut.

Nie wyobrażasz sobie życia bez słonych potraw?

Mam dla ciebie dobrą wiadomość!

Od słonego smaku organizm bardzo szybko się odzwyczaja, już po kilku tygodniach eliminacji soli naturalny smak żywności i ziołowych przypraw stanie się dla ciebie atrakcyjny!

Monika Frank — dietetyk

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Sposoby oczyszczania organizmu z toksyn Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający Bezsernik kokosowy ze świeżymi owocami (bez nabiału, jajek, cukru) Chlorella – multiwitamina natury Proste ciasto z burakami Kremowe lody kokosowe z owocami i nasionami chia Fit lody z czerwonej fasoli Zioła pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami Potrawy z grilla na diecie? To możliwe! Piperyna - suplement pomagający schudnąć Dlaczego warto jeść kiełki na diecie? Ptasie mleczko z czerwonej fasoli Jak zacząć? Jak utrzymać efekt diety? Celuj wodą w tłuszcz! Sok z pokrzywy - naturalny detoks Deser wspomagający odchudzanie Niepożądany efekt plateau. Jak go przetrwać? Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym „Jak mogę zrzucić wałeczek tłuszczu na dole brzucha?” Chrom a odchudzanie Makaron bez kalorii? Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie? 12 sposobów na zachowanie umiaru przy świątecznym stole

Popularne w tym tygodniu:

Mikstury z 3 składników oczyszczające wątrobę z toksyn Przepisy na lunch poniżej 400 kcal, którego pozazdrości koleżanka z pracy Tiramisu dietetyczne 8 sekretów skutecznego detoksu według Ewy Chodakowskiej Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe? Schudła 30 kilogramów. Metamorfoza Justyny Rolki Zdrowe słodkości z warzyw Kolejny dzień z Moniką Honory, czyli: żeby schudnąć, trzeba jeść! 5 dziwnych, ale skutecznych trików dietetycznych Gdzie podziewa się twój tłuszcz, gdy chudniesz? Pij go codziennie rano - możesz schudnąć nawet kilkanaście kilogramów w miesiąc! Najprostsza 30-dniowa kuracja na spalanie tkanki tłuszczowej