Jak zmniejszyć spożycie soli?

Właśnie lekarz zalecił ci zmniejszenie spożycia sodu, czyli ograniczenie soli? Nie wiesz, jak się do tego zabrać, gdzie szukać sodu, z jakich produktów zrezygnować? Dobrze trafiłeś, poniżej kilka wskazówek, jak ograniczyć spożycie sodu.

Shutterstock

  1. czytaj etykiety. Obecnie graficzne przedstawienie wartości odżywczej GDA znacząco ułatwia sprawdzenie zawartości poszczególnych składników w produkcie. Wybieraj produkty, w których zawartość sodu jest najmniejsza,
  2. uważaj na E621, tak opisany produkt zawiera glutaminian sodu,
  3. zamiast konserw, gotowych marynat, produktów wędzonych stosuj żywnością świeżą, jak najmniej przetworzoną, własnoręcznie przygotowane pieczenie w marynacie ziołowej. Konserwy, wędzonki, szynki, parówki czy bekon są dosalane w celu poprawy ich smaku i wydłużenia przydatności do spożycia,
  4. zamiast warzyw konserwowych i kiszonych — wybieraj świeże,
  5. unikaj gotowych dań mrożonych i błyskawicznych, które są już doprawione,
  6. wyeliminuj spożycie słonych przekąsek tj: orzeszki solone, chipsy, krakersy. Co zamiast? Proponuję do chrupania orzechy, pestki i nasiona,
  7. zamiast soli używaj aromatycznych przypraw: do mięs świetnie nadaje się żurawina, cebula, czosnek, tymianek, curry, papryka, imbir, oregano. Ugotowane ziemniaki posypuj: pietruszką, koperkiem, w formie purée dodatkiem może być uduszony czosnek, cebulka. Do sosów do sałatek używaj bazylii, koperku, soku z cytryny, octu winnego,
  8. usuń solniczkę z zasięgu ręki i wzroku,
  9. stosuj sól magnezową i potasową - stanowią świetny substytut.

Nie wyobrażasz sobie życia bez słonych potraw?

Mam dla ciebie dobrą wiadomość!

Od słonego smaku organizm bardzo szybko się odzwyczaja, już po kilku tygodniach eliminacji soli naturalny smak żywności i ziołowych przypraw stanie się dla ciebie atrakcyjny!

Monika Frank — dietetyk

Zobacz również: Wiosenny detoks

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Bezsernik kokosowy ze świeżymi owocami (bez nabiału, jajek, cukru) Chlorella – multiwitamina natury Proste ciasto z burakami Kremowe lody kokosowe z owocami i nasionami chia Fit lody z czerwonej fasoli Zioła pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami Potrawy z grilla na diecie? To możliwe! Piperyna - suplement pomagający schudnąć Dlaczego warto jeść kiełki na diecie? Ptasie mleczko z czerwonej fasoli Jak zacząć? Jak utrzymać efekt diety? Celuj wodą w tłuszcz! Sok z pokrzywy - naturalny detoks Deser wspomagający odchudzanie Niepożądany efekt plateau. Jak go przetrwać? Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym „Jak mogę zrzucić wałeczek tłuszczu na dole brzucha?” Chrom a odchudzanie Makaron bez kalorii? Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie? 12 sposobów na zachowanie umiaru przy świątecznym stole Przepisy na napary odchudzające z ziół, owoców i warzyw 5 suszonych owoców, które pomagają schudnąć

Popularne w tym tygodniu:

Koktajl hamujący apetyt, który przygotujesz w 5 minut Jak omijanie śniadania może zmienić Twoje życie i ciało? Dieta Intermittent Fasting (IF) w teorii i praktyce Proste ciasto z burakami Odchudzający koktajl z selera Pij miksturę przez 3 tygodnie. W ten sposób oczyścisz jelita i schudniesz 3 kg Chlorella – multiwitamina natury Bezsernik kokosowy ze świeżymi owocami (bez nabiału, jajek, cukru) Co podjadać, aby nie przytyć? Przepis na odchudzającą kawę Tygodniowy jadłospis Chodakowskiej w ramach przygotowań sylwetki do lata Sassy water – odchudzający napój, który przygotujesz w domu Co pić na szybsze spalanie tłuszczu?