Dieta bezglutenowa cały czas popularna, czy to moda czy konieczność?

Czy słuszne jest zastosowanie diety bezglutenowej w celu normalizacji masy ciała, czyli odchudzania? Czy eliminowanie glutenu z diety jest bezpieczne? Kto powinien i może stosować restrykcyjnie dietę bezglutenową?

[h2][h2]Scena w gabinecie dietetyka: Klientka – nadwaga, w trakcie wywiadu zdrowotno-żywieniowego okazuje się, że cierpi na gazy, wzdęcia, problemy jelitowe. Sama o sobie mówi, że już przed południem ma brzuch jak balon. Z nadmierną masą ciała boryka się już od kilku lat. Próbowała wielu diet, korzystała również z suplementów odchudzających. Wszystko to bez zadowalających efektów.

Przychodzi oczywiście ze swoimi oczekiwaniami i pomysłem: dieta bezglutenowa. Słyszała, że na „jedzeniu bez glutenu się chudnie”. Poza tym poprawia się samopoczucie i ogólna witalność.

Czy słuszne będzie zastosowanie diety bezglutenowej w celu normalizacji masy ciała, czyli odchudzania? Czy eliminowanie glutenu z diety jest bezpieczne? Kto powinien i może stosować restrykcyjnie dietę bezglutenową?
Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w moim artykule pt. Dieta bezglutenowa, czy może zaszkodzić?

Czy poddawać się modzie na „gluten free”?

Dieta bezglutenowa nadal jest modna. Polska wersja „Dieta bez pszenicy” znacząco zmieniła podejście do leczenia chorób cywilizacyjnych. Pszenicę obwinia się za problemy z porannym wstaniem z łóżka i męczliwością w ciągu dnia. Rzeczywiście zboże to przeszło intensywną przemianę w ostatnich tysiącleciach. W wyniku czego zawartość glutenu w ziarnach jest dużo wyższa w porównaniu z jej pra prababką, a ty przyjmujesz przecież gluten, w postaci „chleba powszedniego” kilka razy dziennie Taka wysoka dawka białka jest trudniejsza do strawienia i przyswojenia.. To tłumaczy dlaczego w wyniku eliminacji glutenu z diety poprawia się twoja witalność, niwelowane są objawy chronicznego zmęczenia, bóle głowy i objawy ze strony przewodu pokarmowego.

W takim razie jakich rad udzielę mojej klientce? Ograniczaj, ale nie wykluczaj! Restrykcyjnie eliminować gluten powinny TYLKO osoby, u których zdiagnozowane celiakię, alergię bądź nadwrażliwość na gluten. Żeby dowiedzieć się ja stosować leczenie żywieniowe, czyli dietę eliminująca gluten przeczytasz w artykule: Celiakia, leczenie dietetyczne.

W kolejnym moim wpisie postaram się przybliżyć jak wybierać produkty bezglutenowe.

Zobacz również: Wiosenny detoks

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Najlepsze orzechy na utratę wagi Fit ciasto marchewkowe Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Czekoladowe raw cake Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Przepis na dietetyczny żurek Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Fit babka Trzymaj linię na Wielkanoc Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe batoniki musli (bez pieczenia) Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów 4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie Domowe pralinki Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Najlepsze orzechy na utratę wagi Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych